“Ze houdt zich sterk. Het gaat al veel beter.” Wat is sterk houden eigenlijk voor jou? Doen, denken en zeggen wat anderen wensen te horen? Of inderdaad aangeven dat rouwen niet zonder slag of stoot gaat, met vallen en opstaan, met sterke en heel zwakke momenten. Aan de slag gaan met je rouw is vooral ontdekken wat voor jou werkt … en daar hoef je niet sterk voor te zijn.
In rouw moet je sterk zijn. Het staat op veel rouwbetuigingen te lezen. Wat doe je met zo’n wens? Op zich is het mooi te ervaren dat je in de moeilijke periodes steun ontvangt in deze vorm. Echter, hoe neem je dit concreet mee wanneer je ’s morgens toch moet opstaan … de mannen of vrouwen die het huisvuil ophalen ook deze week verwachten dat alles tijdig buiten staat … de rekeningen betaald moeten worden … de jaarlijkse grote schoonmaak voor de deur staat … het Sinterklaasfeestje van de oudste in de jeugdbeweging er aan komt … je nog door die papiermolen na het overlijden van je partner moet … je straks die kerst- en nieuwjaarsboodschappen moet doen … je nog … We kunnen zo wel nog even doorgaan.
Je sterk houden is in al deze voorbeelden een evidentie. Tuurlijk, hoe zou je anders staande blijven? Het neemt niet weg dat je van binnen kapot gaat door verdriet en gemis. De omgeving verwacht dat je je sterk houdt en dat doe je ook … je hebt ten ander vaak weinig keuze. Het geeft soms een vertekend beeld. Het feit dat je blijft doorgaan, komt bij de ander over alsof je je sterk houdt. Je hebt dus de wijze raad ter harte genomen, zo lijkt het toch. Je bent flink en in staat om goed om te gaan met je rouw en verdriet. Dit is alvast de perceptie.
Waar is de tijd dat iedereen in je omgeving wist dat je rouwde? We zeggen niet dat we terug naar die gewoonte moeten om zes, twaalf of meer maanden zwarte kledij te dragen. Toch had het wel iets. Je hoefde niet happy-happy te zijn, want iedereen wist dat je in je midden met rouw of verlies te maken had. Sterk zijn, sterk houden … het had een heel andere invulling.
Verdrietig zijn hoort bij rouw. Of wat dacht je nu zelf? Lang, korter, langer of nog langer … jouw tempo is belangrijk. Sterk houden kan als dat voor jou werkt. Heel veel dingen die we wel of niet doen tijdens onze rouw zijn goed … als ze goed zijn voor jou, als ze voor jou werken. Hou er rekening mee dat wat voor jou werkt, niet altijd voor een ander werkt … of omgekeerd.
Bij sterk voelen, sterk tonen en sterk zijn … zijn er vele gradaties. Wanneer je ze benoemt, kom je misschien zo over, maar je voelt het daarom zelf nog niet. Je zit in een soort van overlevingsmodus en je doet wat je moet doen. Jij voelt je op dat moment niet sterk of zwak, je probeert te zijn en te voelen op dat eigenste moment en dat is vaak al zwaar genoeg om sterk te zijn.
Omgaan met rouw is op zoek gaan naar wat voor jou werkt. Dat kan stil en ingetogen zijn. Dat kan zeker ook uitbundig en verrassend zijn. Sterk houden vraagt soms een heel grote inspanning. Belangrijk dat je aan je nabije omgeving kunt aangeven dat je je soms sterker voordoet dan je voelt en dat jij op zoek gaat naar datgene wat echt voor jou werkt om te leren omgaan met je gevoelens van rouw en verdriet.
Tijdens de gesprekken rouw- en verliestherapie gaan we samen op zoek naar wat werkt voor jou. Er is geen goed of fout. In alle openheid tasten we af welke mogelijkheden er zijn en sowieso is er iets dat ook voor jou werkt. Ontdek alle info op de website of maak vandaag nog je afspraak via 0471 42 43 07. (DJM)