Gelukkig Nieuwjaar

‘Rouwen is liefde die zijn adres is kwijtgeraakt.’

Vandaag weerklinken talloze wensen voor het nieuwe jaar. Gezondheid, werk, relatie … ze passeren allemaal de revue. De nieuwjaarsbrieven beloven heel wat goeds. Wie kan die schattige of misschien wel guitige blik van de brieflezers weerstaan? Zelfs de kapoentjes slagen erin ons hart te vermurwen, om enkele ogenblikken later opnieuw elkaar schalks aan te kijken. Het heeft een charme die ons doet glimlachen.

Er zijn ook die plaatsen waar geen brief meer kan voorgelezen worden voor papa, mama, oma, opa, broer, zus … Het is pijnlijk te moeten vaststellen dat een geliefde er niet meer is om al dat enthousiasme te aanhoren. Toch zal het in zoveel huishoudens met het nodige gemis zijn dat deze dagen zullen passeren. De reclame staat er in elk geval niet bij stil, want daar lijkt iedereen ‘big happy family’ te zijn. Er is ogenschijnlijk geen vuiltje aan de lucht.

Het deed me denken aan een quote van de columnist Jean-Jacques Suurmond: ‘Rouw is liefde die zijn adres is kwijtgeraakt.’ De nieuwjaarswensen boordevol liefde en goedheid lijken hun adres van bestemming kwijt te zijn. De toehoorder voor wie het bedoeld is, is er niet meer om er met open blik en grote luisterbereidheid naar te luisteren. Het gevolg van het zakcentjes of het cadeautje blijft uit.

En toch … toch mogen onze kinderen ook op die dag hun heel bijzondere verbondenheid zoeken en uitspreken. Nog meer dan op andere dagen voelen ze dat gemis en dat verdriet. Het mag dan uitgerekend op zo’n moment zijn dat we er extra aandacht voor hebben.

Een extra foto met een lichtje, een kerstballetje in de boom met de naam van de geliefde, een woordje aan het begin van de feestelijke dis, een nieuwjaarskaartje met alle mogelijke wensen … Zoveel tekens en mogelijkheden om ook die bijzondere dagen op zoek te gaan naar verbondenheid met elkaar en met hem of haar die we nu zo moeten missen. Zo vindt de liefde toch ergens een beetje een adres om niet zomaar kwijt te raken, maar heel dichtbij te weten en vooral te voelen.

Een nieuw jaar staat voor ons klaar, zelfs met een extra dag volgende maand. We willen het iedereen wensen: vrede, vreugde, goedheid, gezondheid, liefde en verbondenheid. Wat er op ons ook gebeurt en wie we ook mogen ontmoeten … dat staat misschien ergens in de sterren geschreven, klaar om ontdekt te worden.

Ook dit jaar zullen we wellicht van iemand afscheid moeten nemen, hoe graag we het anders zouden willen. Het is de wet van de natuur waar we niet om heen kunnen. We hopen voor dat we het niet hoeven mee te maken. Voor wie het toch ervaart, wensen we je heel veel goede moed, liefdevolle mensen om je heen, troostende nabijheid, sterke schouders om op uit te huilen, steun in moeilijke dagen en de kans om je opnieuw met of haar te verbinden in dankbare herinnering. We wensen het je toe … en zijn steeds bereid om je op die weg te helpen en te ondersteunen. Een warme nieuwjaarsgroet … (DJM)

Praktijk De Krachtoase 1 januari 2024
Deel deze post
Labels
Archiveren
Die bijzondere tijd
De feestdagen komen er aan … Wie rouwt, wil soms weg van de glitters en het feesten, want het doet te veel pijn. Hoe kunnen we toch ergens samen zijn met onze geliefden en ons blijvend verbonden voelen met hen die we nu zo missen? Ook hier kunnen rouwgesprekken jou helpen …