Vanuit het hart ...

De eerste maand van het nieuwe jaar vloog de deur uit. Het is precies nog maar van gisteren geleden dat we elkaar een zalig en gelukkig Nieuwjaar konden wensen. Na vier weken nemen we graag even de lijst met goede voornemens ter hand. Oei, misschien is er hier en daar al iets van dat lijstje dat we zelfs niet meer wisten. Anderzijds mogen we fier zijn wanneer we al enkele goede voornemens hebben aangepakt.

De voorbije maand is voor vele huisgezinnen een drukke maand geweest. Zoveel keer ‘gelukkig Nieuwjaar’ zeggen en toewensen … we zouden het beginnen vergeten. Toch doet het deugd wanneer mensen elkaar ontmoeten om die kleine woorden uit te spreken. Het schept een band van genegenheid en verbondenheid, zelfs met vrienden of familie die we niet zo vaak zien. Dan zie je op die feestjes ook wie er precies een paar grammetjes is bijgekomen of wie ondertussen de kleerkast mag vervangen.

In een jaar tijd gebeurt er immers in een mensenleven zoveel dat er altijd tijd tekort is om bij te praten. Opgroeiende kinderen met kleine en grote zorgen, een verhuis die nogal veel voeten in de aarde heeft gehad, een nakende operatie … Heel wat items waar er over gepraat en gediscussieerd wordt.

Het is voor veel families ook even terugdenken aan het jaar waarin ze afscheid hebben moeten nemen van een geliefd familielid. Deze confrontatie staat in schril contrast met alle happy-wensen van deze Nieuwjaarsmaand. We kunnen uiteraard wel zeggen dat het nu eenmaal bij het leven hoort. Dit is natuurlijk ook waar. Toch voelt het voor hen die nu iemand moeten missen helemaal anders aan. Het is een vreemde gewaarwording en vooral heel pijnlijk die lieve man of vrouw met wie je zoveel hebt gedeeld nu te moeten missen.

Rouwen … hoe doe je dat? Het wordt me vaak gevraagd. Is er wel een kant-en-klare oplossing voor? Helaas niet. In het boek dat ik voor die gelegenheid heb geschreven worden enkele aanzetten gegeven. Een stille uitnodiging om het misschien aan iemand te bezorgen. Het hoeft niet met veel woorden, maar het is een innig teken van verbondenheid dat ook jij met hem of haar begaan bent in die moeilijke momenten van het leven.

We staan op de drempel van een nieuwe maand … Er worden weer nieuwe initiatieven uit de grond gestampt of oude worden wat opgeblonken of in een nieuw kleedje gestopt. Er is voor elk wat wils en daar mogen we volop van genieten. De etalages kleuren beetje bij beetje rood. De vorm van het hart tiert menig vitrine; voor sommigen commerce, voor anderen net zo teder en liefdevol. Het hart is nog altijd het teken van de ultieme verbondenheid met elkaar … ja, zelfs ook over de grenzen van dit bestaan heen. Laat dat hart van liefde maar kloppen … en voor wie het past, mag dit misschien wel met een cadeautje zijn. Het is vooral het gebaar dat telt …

In Praktijk De Krachtoase zitten we ook niet stil. Er staan weer heel wat vormingen en opleidingen op de agenda. Dat wordt weer studeren en misschien wel wat stressen voor examens. Toch doen we het vanuit het hart om ons verder te bekwamen en alleen maar beter te worden in het aanbod. Ontdek zeker ook de gloednieuwe individuele workshop baby- en peuterreflexologie. Misschien een ultieme tip als cadeautje voor de hartjesmaand. Niets is zo sterk dan de innige band tussen ouder en kind. Daar zouden we toch alles voor doen? We wensen het jullie van harte en vanuit het hart toe in de komende tijd … (DJM)

Praktijk De Krachtoase 31 januari 2023
Deel deze post
Labels
Archiveren
De tussentijd
Een periode tussen twee grote gebeurtenissen stemt ons tot nadenken, bezinnen en mijmeren ...